Viihtyvyyttä vastuullisilla investoinneilla

06.08.2023

Tänä päivänä on tullut valtavasti erilaisia vaihtoehtoja tilan sisustamiseen ja uudet investoinnit tarjoavat enemmissä määrin vastuullisuus ajatuksella tuotettuja vaihtoehtoja. Näiden innovaatiot ja vastuullinen tarjonta sekä myös kysyntä tulee kasvamaan tulevaisuudessa, joiden myötä tulemme ottamaan isompia harppauksia kohti eettisempiä valintoja.

MAALAAMINEN on yksi yleisimmistä tavoista päivittää tilaa. Onneksemme maaleihin ollaankin nykyisin saatu haitallisia kemikaaleja sisältävien rinnalle ekologisempia vaihtoehtoja, jotka ovat parempi vaihtoehto niin luonnolle kuin myös ihmisten terveydelle. Nykyisin luonnonmukaisesti valmistettuja, synteettisistä kemikaaleista, mikromuoveista ja säilöntäaineista vapaita sekä jopa Allergia-, iho-, ja astmaliiton kanssa kehitettyjä maaleja on saatavilla. 

- Luonnonmaaleissa käytetään luonnosta saatavia ainesosia, kuten kasvien pigmenttejä, mineraaleja ja öljyjä. Näiden haittavaikutukset ovat pienet niin ilmastolle kuin myös ihmiselle. Luonnonmaalit ovat usein hajusteettomia sekä vapaita haihtuvista orgaanisista yhdisteistä. Luonnonmaalit ovat pitkäikäisempiä, sillä niillä on taipumus ikääntyä kauniisti.
- Vesiohenteiset maalit ovat hyvä vaihtoehto pintojen maalaamiseen, sillä maalin pohjautuminen veteen sekä vähäinen haihtuvien orgaanisten yhdisteiden määrä auttaa vähentämään ympäristökuormitusta.
- Kierrätysmaalaus perustuu vanhan maalin kierrättämiseen uuden maalin valmistamiseksi. Kierrätysmaaleissa voidaan käyttää vanhoja maaleja ja lisätä niihin uusia ainesosia, kuten luonnonpigmenttejä tai kasviperäisiä sideaineita. Tämä auttaa vähentämään maalin kokonaisvaltaista ympäristövaikutusta.

TAPETIT on erinomainen tapa lisätä väriä, kuvioita ja tekstuuria kotiin. Valitsemalla ekologisia tapetteja voimme olla mukana vähentämässä sisustamisen ympäristövaikutuksia. Tänä päivänä mm. liuotinaineettomat, muovittomat sekä muovin pehmennysaineettomat tapetit mahdollistavat vastuullisempaa otetta tilan sisustamiseen.

- Kierrätettävät tapetit on valmistettu kierrätysmateriaaleista, kuten kierrätyspaperista tai kierrätetystä puukuidusta. Nämä ovat ympäristöystävällisiä, koska ne vähentävät uusien raaka-aineiden tarvetta ja vähentävät jätteen määrää.
- FSC (Forest Stewardship Council) -sertifioidut tapetit tulevat metsistä, joita hoidetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että puuraaka-aineet on hankittu vastuullisesti, jossa metsien monimuotoisuus sekä ekosysteemit on otettu huomioon.
- Liimattomat tapetit ovat helppoja asentaa ja poistaa, koska ne eivät vaadi tapettiliisteriä. Tämä vähentää kemikaalien käyttöä ja mahdollistaa tapettien uudelleenkäytön sekä kierrätyksen.

KANGASVALIKOIMIIN on viime aikoina tullut useita ekologisia kankaita. Kankaiden kehittäminen on viime vuosina nostanut päätään ja niiden innovaatiot ovat osoittautuneet onnistuneiksi kehityskohteiksi. Tänä päivänä vaihtoehtoja on kierrätysmateriaaleista valmistettuja että luomulaatuisia kankaita ja neuloksia. Kankaita löytyy nokkosesta ja kuituhampusta ekologiseen luomupuuvillaan ja puukuituun. Biohajoava eukalyptuspohjainen puukuitu mahdollistaa valmistusprosessissa vähäisen vedenkulutuksen sekä täysin luonnon raaka-aineesta valmistetussa kuidussa ei ole lainkaan mikromuoveja. Näin sen kuormitus luontoon on vähäinen. Myöskin nykyisin löytyy uudenlainen synteettinen polyesterikuitu. Kuitu on täysin myrkytön ja biohajoava, josta ei hajoamisen aikana muodostu lainkaan mikromuoveja. Ekologinen kangasvalikoima on paljolti vielä kevyiden kankaiden tuotantoa (esimerkiksi verhokankaat), mutta tulevaisuus tuo varmasti tullessaan uusia innovaatioita kangasvalikoimiin. 

HUONEKALUJEN valinnassa pystyy helposti vaikuttamaan omaan vastuullisuuteen. Valmistusmateriaali on yksi tärkein tekijä tuotteen ekologisuudessa. Laadukkaasti valmistetut, kestävät, käyttötarkoitukseen sopivat ja uusiutuvat materiaalit pysyvät kalusteiden vastuullisuusmittarin kärjessä. 

Kalusteissa luonnon tuottama ja uusiutuva materiaali on loistava materiaali hankinnoissa, sillä muun muassa:

- Suomalainen puutuote on vastuullinen investointi, sillä sen hiilijalanjälki on matala, se on pitkäikäinen ja kunnostettavissa oleva uusiutuva materiaali.
- Rottinki on ekologinen investointi nopeasti uusiutuvan luonnonmateriaalin, valmistusprosessien, kestävyyden ja ajattomuuden ansiosta.

Myös kylpyhuoneisiin suunnattuihin kalusteisiin löytyy nykyisin uudenlaisia ekologisuutta huokuvia vaihtoehtoja. Uudenlaisella vedenkestävällä, puupohjaisella biomateriaali-innovaatiolla on mahdollisuus luoda aivan uudenlaista otetta ja tunnelmaa tilaan.

Mielestäni on todella hienoa, että tänä päivänä saamme mahdollisuuden valita haitallisen ja haitattoman sekä myrkyllisen ja myrkyttömän välillä. Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä uudet innovaatiot tulevaisuudessa tuovat tullessaan!

Kurkkaa vielä Instagramissa videopostaukseen tämän päivän vastuullisista valinnoista.


Riikka Tamminen