Värit ja vastuullisuus pääosassa vuoden 2024 sisustuksessa

07.01.2024

Uusi vuosi tuo mukanaan hiukan jo olevaa, mutta myös raikasta energiaa, uusia tuulia ja ilmettä kodin sisustukseen. Vuonna 2024 värien käyttö lisääntyy sekä luodaan tilaan leikkimielisyyttä ja iloisuutta. Moderni retro pysyy pinnalla, maksimalismi haastaa minimalismin ja sisustetaan jopa sävy sävyyn koko tilaa. Kestävän kehityksen trendi jatkuu vahvana, ellei jopa entistä vahvempana kuin aiemmin. Ihmiset etsivät ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja sisustamiseen. Puumateriaalit nousevat suosioon ja yhä useammat sisustajat suosivat kierrätettyjä ja ekologisia materiaaleja, sillä esimerkiksi kierrätetty puu luo persoonallisuutta ja tarinanomaisuutta tilaan.

Luonto on aina ollut inspiraation lähde sisustuksessa, mutta vihreys ottaa entistä vahvemman roolin. Kasvit tuovat raikasta ilmavuuden tunnetta ja eloa tilaan sekä mielenkiintoisilla ruukuilla ja kasvien sijoitteluilla voidaan maksimoida viihtyvyyden tunnetta. Näin ollen biofilinen sisustus, jossa suositaan mahdollisimman paljon luonnonmateriaaleja sekä kasveja nostaa tänä vuonna enemmän päätään. Tämä tyyli suosii terveellisen elinympäristön luomista ja vihreämmän elämäntavan korostamista.

Massatuotetut sisustuselementit saavat väistyä käsityön ja uniikkiuden tieltä. Vuonna 2024 korostetaan yksilöllisyyttä ja monet etsivätkin ainutlaatuisia käsintehtyjä esineitä ja huonekaluja. Muun muassa antiikkihuonekaluilla ja perintötavaroilla on jälleen arvoa ja ne yhdistetään moderniin designiin luomaan omanoloista sisustusta. Vastuullisuuskulmaa ajatellen uusien huonekalujen valmistus vaikuttaa edelleen maapalloon, riippumatta siitä vaikka käyttäisimmekin ekologisia materiaaleja ja vastuullisia valmistusprosesseja. Tämän myötä on alettu pohtimaan miksi emme hyödyntäisi sitä mitä meillä jo on? Itse asiassa monet meistä arvostavat suuresti vanhoja huonekaluja ja kierrätettyjen huonekalujen hyödyntäminen yleistyy. Tämän myötä käytettyjen huonekalujen kysyntä jatkaa kasvuaan ja erityisesti ajattomien designklassikoiden sekä huonekalujen, joissa on tyylikästä ajan patinaa.

Terävät kulmat ja suorat linjat jäävät taka-alalle, kun pehmeät muodot tulevat esille. Kaarevat huonekalut, pyöristetyt reunat ja epäsymmetriset muodot luovat soljuvuutta ja mukavuutta tilan sisustukseen. Tyyli korostaa luonnon muotojen ja kuvioiden kauneutta sekä luo rauhallisia ja rauhoittavia tiloja. Kaarevat muodot lisäävät myös tilan energiavirran tunnetta.

Värien käyttö lisääntyy ja kodeista tulee löytymään maanläheisiä sävyjä. Oliivinvihreä, turkoosi, oranssi, kellanruskea sekä aprikoosi nousevat sisustusvärien kärkeen sekä sininen, jonka eri sävyjen uumoillaan säilyvän trendinä vielä pidempäänkin.


Riikka Tamminen