Parempaa tilan akustiikkaa

11.10.2023

Koti on paikka, jossa haluamme tuntea olomme mukavaksi ja rentoutuneeksi. Näin syksyllä entistä enemmän käperrymme koteihimme ja mahdolliset akustiikan haasteet saattavat nousta pintaan. Hyvä akustiikka luo viihtyvyyttä ja kotoisaa tunnelmaa tilaan, jossa on miellyttävä olla. Erilaiset tilassa tehtävät toiminnot voivat haastaa akustiikan vaatimuksia. Onko tila hiljaista työskentelyä varten, harrastuksille ja leikeille vai vietetäänkö siellä muuten vaan aikaa? 

Tekstiileillä sekä erilaisilla markkinoille tulleilla akustiikkaa vaimentavilla materiaaleilla saadaan muutettua tilan tuntua ja äänimaailmaa merkittävästi. Markkinoille onkin tullut paljon erilaisia vaihtoehtoja pieniin sekä isompiin akustiikan haasteisiin, mutta ihan tavallisillakin tekstiileillä pääsee normaalioloissa pitkälle. Oikeat materiaalivalinnat sekä oikeat sijoittelut ovat tehokas keino, sillä ne estävät äänen heijastumista ja pehmentävät huoneen kaikua. Yleisesti voisi sanoa mitä paksumpi sekä pehmeämpi materiaali ja isompi pinta-ala, sitä enemmän vaikutusta tilaan.

- Paksut verhot ovat yksi yleisemmin käytetty keino akustiikan haasteissa. Ikkunassa olevien verhojen lisäksi verhoja voidaan hyödyntää keskellä tilaa tilanjakajana sekä myös seinän vierustaa pitkin paremman akustiikan luomisessa. Markkinoilla on myös akustiikkaverhoja, joissa vaimentavaan ominaisuuteen on kiinnitetty enemmän huomiota.
- Pehmeä matto muuttaa tilan tunnelmaa merkittävästi. Kodikkuuden lisäksi se lisää lämmön tunnetta sekä vaimentaa kantautuvaa ääntä. Myös matoista löytyy tarvittaessa nimenomaan äänenvaimennukseen tarkoitettuja mattoja.
- Seinävaatteilla, tyynyillä sekä huovilla on oma paikkansa niiden pehmeyden sekä huokoisuuden ansiosta. Esimerkiksi isolla paksulla ryijyllä on mahdollista saada tilaan parempaa akustiikkaa.
- On hyvä muistaa, myös kalustevalinnoilla on merkitystä. Pehmeillä kalusteilla, kuten kangasverhoilluilla sohvilla ja nojatuoleilla voi vaikuttaa tilan äänimaailmaan, toisin kuin verhoamattomilla kalusteilla.
- Markkinoille tulleet erilaiset akustiikkatapetit, -huovat sekä -levyt ja -paneelit ovat tehokas sekä helppo keino lisätä tilaan viihtyvyyttä. Halutessa pitää tilan sisustus hyvin pelkistettynä ko. materiaalit on tähän loistava valinta.

Markkinoille tulleista tuotteista löytyy nykyisin myös kierrätys-valmisteisia vaihtoehtoja, myrkyttömiä sekä allergiaturvallisia materiaaleja. Muoto- ja värivaihtoehtoja löytyy nykyisin myös monipuolisesti.

Tilan rakenne, koko sekä valmistusmateriaali vaikuttavat akustiikan laatuun sekä sen tuomaan haasteeseen. Omat vaatimukset tilalta määrittävät lopulta käytettävät materiaalit ja niiden määrän.


Riikka Tamminen


Psst... Kotoillesta saat konsultoivaa sekä suunnitteluapua myös akustiikan haasteisiin. Voin auttaa tuotevalinnoissa tai suunnitella tilaa akustiikan tarpeita ajatellen.