Viihtyisä työarki

31.07.2024

Miten luoda itselle viihtyisää työarkea, kun työelämässä hektisyys, suuret odotukset ja tavoitteet vaativat meiltä paljon?

Blogissa kerron miten selkeä, toimiva sekä viihtyisä työpiste helpottaa työskentelyä ja parantaa viihtyvyyden tunnetta arjessa. Saat parhaimmat vinkit tämän toteuttamiseen.

Tänä päivänä kiinnitetään enemmissä määrin huomiota työviihtyvyyteen. On ymmärretty, että viihtyisä ja käytännöllinen tila parantaa tuottavuutta, lisää hyvinvointia sekä motivaatiota. Istuma- sekä näyttöpäätetyöskentelyssä työpäivämme kuluvat valtaosan ajasta työpisteemme äärellä ja näin ollen ei ole yhdentekevää millaisessa ympäristössä työskentelemme. Olimme sitten työpaikan toimipisteellä tai kotikonttorilla.

Kiinnittämällä huomiota työpisteen ergonomiaan, valaistukseen, organisointiin ja tilan ylläpidon helppouteen on helpompi keskittyä työhön, nauttia työpäivästä ja tuntea olonsa mukavaksi koko päivän ajan. Kun vielä huomioit tilaan itsellesi mielekkäitä elementtejä, viihdyt ja voit työskennellä tehokkaasti ja ilolla. Ensisijaisesti tärkeimmät asiat joihin tulee kiinnittää huomiota ovat työpisteen SIJAINTI, ERGONOMIA sekä VALAISTUS. Nämä ovat kolme tekijää joista tilan suunnittelu on hyvä aloittaa, sillä ne ovat työn mielekkyyden sekä terveyden kannalta olennaisia asioita.

- Valitse työpisteen sijainniksi tila, jossa saat työrauhan ja voit keskittyä työhösi ilman suurempia häiriötekijöitä. Jos tila ei mahdollista täysin omaa rauhaa on hyvä huomioida työskentelyn suunta sekä pohtia erilaisia akustoivia vaihtoehtoja, joilla voidaan vaikuttaa tilassa muodostuviin ääniin vaimentavasti. Vaihtoehtoina on esimerkiksi akustoivat verhot, sermit, paneelit sekä kevyet seinärakenteet.

- Hyvään ergonomiaan kannattaa ehdottomasti panostaa. Huomioimalla ryhdikkään ja ergonomisesti oikean istumisen se vähentää lihasjännityksiä ja ehkäisee pitkittyneestä istumisesta aiheutuvia vaivoja. Investoi laadukkaaseen työtuoliin, jossa on säädettävä selkänoja, istuinkorkeus ja käsinojat. Työpöydän korkeuden tulisi mahdollistaa käsivarsien asettuminen noin 90 asteen kulmaan, kun kyynärpäät lepäävät pöydän pinnalla. Sähkökäyttöinen seisomakorkeuden mahdollistava pöytä tuo vaihtelua työpäivään sekä kehon asentoon jatkuvan istumisen sijaan. Huomio vielä sijoittamalla näyttö niin, että näytön yläreuna on silmien tasolla ja noin 50-70 cm etäisyydellä kasvoistasi. Tämä auttaa vähentämään niska- ja hartiaseudun rasitusta.

- Työpisteen valaistus ja yleinen ilmapiiri vaikuttavat suuresti työssä viihtymiseen ja jaksamiseen. Mahdollisuuksien mukaan pyri sijoittamaan työpiste ikkunan läheisyyteen, sillä luonnonvalo on miellyttävää silmille sekä parantaa mielialaa. Toiseksi valonlähteeksi olisi hyvä valita säädettävä ja suunnattava valaisin, jotta voit kohdentaa valon juuri sinne missä sitä tarvitaan. Ensisijaisesti polttimon värilämpötila on hyvä valita oman mieltymyksen mukaan, mutta vinkkinä kerron, hieman viileämpää värilämpötilaa suositellaan työhuoneeseen. Sillä on piristävä ja aktivoiva vaikutus.

Tämän jälkeen on hyvä kiinnittää huomiota tilan varsinaiseen sisustukseen.
Mitä selkeämpi sekä minimalistisempi tila, sitä vaivattomampaa on työpisteen ylläpitäminen sekä siivoaminen helpompaa. Esimerkiksi lattiamatoksi on hyvä valita helposti puhdistettava ja pölyämätön materiaali sekä kiinnittää huomiota paikallaan pysyvyyteen. Lisäksi voit hyödyntää kaapelijärjestelijöitä tai -koteloita pitämään johdot siisteinä ja poissa tieltä. Näin saat myös selkeyttä tilaan sekä huomioit siivouksen helppoutta. Viihtyvyyttä voit lisätä erilaisilla harkituilla ja omanoloisuutta lisäävillä tekstiileillä, taideteoksilla sekä helppohoitoisilla viherkasveilla. Lisäksi energisoivat sekä keskittymistä lisäävät värit kannattaa ottaa huomioon työtilaa suunnitellessa. 

Värien hyödyntämisestä pääset lukemaan lisää Värien vaikutus tilaan ja mieleen -blogikirjoituksessa.


Riikka Tamminen