Parvekkeet, kuistit ja patiot kevätkuosiin

15.03.2024

Nyt on oiva hetki pyöritellä ajatusta tulevasta kesäkeitaasta, suunnitella viihtyvyyttä ulkotiloihin ja herätellä pikkuhiljaa parvekkeet, kuistit ja patiot eloon omanoloisella tunnelmalla. Luoda tiloja, joissa voidaan nauttia tulevista lämpimistä päivistä ja pitkistä kesäilloista. Tuosta ajasta kannattaakin ottaa kaikki irti ja luoda oma keidas tunnelmallisiin hetkiin!

Ulkotilat antavat nykyisin lähes rajattomat mahdollisuudet tilan sisustukseen nykyisten markkinoilla olevien materiaalien ja tuotteiden osalta. Tänä päivänä ulkotilasta tehdäänkin sisätilan jatke kesänajaksi ja luodaan huonemaista tunnelmaa.

Ulkotilaa kannattaakin ensimmäisenä alkaa pohtimaan käyttötarkoituksen sekä käytettävän ajan mukaan. Mitä toimintoja tilaan halutaan? Halutaanko tilan olevan oleskelualue rentoutumiseen, esimerkiksi seurusteluun ja lukuhetkiin vai tullaanko tilassa ruokailemaan tai harrastamaan hyötykasvien viljelyä? Kuinka aikaisin keväästä myöhäiseen syksyyn ulkotilaa halutaan hyödyntää? Nämä määrittävät hyvin pitkälti tilan muuta runkoa ja minkälaista viihtyvyyttä tilaan halutaan luoda.

Tämän jälkeen kannattaa määritellä kalusteet ja niiden sijoittelut tilan tarpeeseen. Ulkotilaa on mahdollista ryhmitellä käyttötarpeiden mukaan ihan siinä missä sisätilojakin. Kalusteissa kannattaa pohtia pystytäänkö tilassa hyödyntämään jo olevaa, esimerkiksi säähän sopivuus huomioiden? Jäävätkö kalusteet sään armoille vai ovatko kalusteet suojassa esimerkiksi lasitetulla parvekkeella? Kalusteiden sopivuus käyttötarkoitukseen on myös merkittävä tekijä niiden valintaan. Rentoon oleiluun kannattaa valita mukavia ja pehmeitä kalusteita, kun taas enemmän ruokailu tarkoitukseen on hyvä huomioida sopivan ryhdikäs istumamukavuus ja ergonomia.

Erilaiset tekstiilit lisäävät rentoutta ja pehmeyden tunnetta. Ulkotiloissa voi leikitellä hyvinkin erilaisilla materiaaleilla ja kuoseilla, luoden mielenkiintoista ilmettä. Ulkotilassa voidaan hyödyntää myös verhoja, joihin kannattaa valita ohuita ja ilmavia materiaaleja. Kevyet verhot luovat välimerellistä tunnelmaa ja lisäävät tuulenvireen tunnetta. Ne suojaavat myös paahtavalta auringonpaisteelta. Matoilla saadaan rajattua ja ryhmiteltyä tilaa helposti sekä lisättyä kodikkuuden tunnetta.

Lisää tunnelmaa saadaan luotua erilaisilla valosarjoilla, joita onkin tullut markkinoille monia erilaisia vaihtoehtoja, sisä- sekä ulkokäyttöön. Nykyisin löytyy myös perinteisen sähköpistokkeen lisäksi aurinkoenergialla toimivia valonlähteitä, joita on helppo hyödyntää aurinkoisella paikalla. Illalla valaistuksen tuoma tunnelma on hurmaava!

Kasveilla, kuten kesäkukilla, viher- sekä hyötykasveilla voi luoda ulkotilaan vehreän ja rentouttavan tunnelman. Erilaisilla ruukuilla ja koreilla sekä kasvien sijoitteluilla on mahdollista saada aikaan hyvinkin viihtyisää tilan tunnelmaa. Ripustustapoja ja vaihtoehtoja kasvien sijoitteluun on lukemattomia keinoja, jossa vain mielikuvitus on rajana.

Kaikkien materiaalien kohdalla on hyvä huomioida altistuminen säälle ja tarvittaessa tehdä valintoja sen mukaan. Mitä aikaisemmin keväästä myöhäiseen syksyyn halutaan hyödyntää tilaa, kannattaa pohtia lämmityslaitteen hyödyntämistä. Se parantaa kylmillä ilmoilla mukavuuden ja viihtyvyyden tunnetta.


Riikka Tamminen


Psst... Tunnetko kaipaavasi apua ja vinkkejä kesäkeitaan suunnittelussa? Autan mielelläni myös ulkotilojen haasteiden parissa.