Mistä tunnistaa laadukkaan ja aikaa kestävän tuotteen?

14.11.2024

Blogikirjoituksessa pohditaan laadukkaan ja aikaa kestävän tuotteen tunnusmerkkejä, sillä parhaimmillaan kodin kaluste tai esine on osa elämää, jonka tunnearvo kasvaa vuosien saatossa. 

Hyvin ytimekkäästi sanottuna laadukas ja pitkäikäinen esine tai huonekalu on usein valmistettu taidolla kestävästä, luonnonmukaisesta materiaalista ja sen muotoilu on ajatonta. Laadukkaaseen, aitoon materiaaliin satsaaminen voidaan kuitenkin herkästi kokea kustannuspaineena, mutta pitää muistaa niiden kestävän aikaa sekä elämää aivan eri tavalla kuin edullisemmat vaihtoehdot. Ne säilyvät käyttökelpoisina sekä niiden arvo voi nousta vuosikymmenien päästä. Ajan kuluessa laadukkaat luonnonmateriaalit patinoituvat kauniisti, joka vain parantaa niiden ulkonäköä.

Jos mietitään tällä hetkellä vuosikymmeniä sitten valmistettuja puisia huonekaluja, ne kuuluvat tänä päivänäkin ihmisten koteihin. Täysin käyttökelpoisina ja -kuntoisina sekä tämän päivän elämään sopivina. Itselläni on iso osa kalusteista isovanhempien tai lapsuudenkodista itselleni päätyneitä, tunnearvolla höystettyjä yksilöitä. Tällaista pitkäikäisyyttä ja tunnearvoa nykymaailman massatuotannon lastulevykaluste tuskin tulee koskaan saavuttamaan.

Laadukkaan ja ei niin kestävän tuotteen tunnistaminen vaatii ymmärrystä niiden eroista niin materiaaleissa, rakenteissa sekä valmistusprosesseissa. Tässä on muutamia merkkejä, jotka auttavat tunnistamaan pitkäikäisen esineen:

- Laadukkaat huonekalut ovat usein tehty massiivipuusta, kuten tammesta, pyökistä, tiikistä tai pähkinäpuusta. Massiivipuu on käyttöä sekä aikaa kestävämpää verrattuna lastulevyyn tai MDF-levyyn. Aito puu mahdollistaa kulumien korjaamisen ja jopa hyvinkin rikkoutuneen tuotteen kunnostamisen alkuperäiseen loistoonsa.

- Kestävissä puisissa huonekaluissa käytetään perinteisiä liitoksia, kuten loviliitoksia, jotka varmistavat vankan rakenteen. Halvemmat huonekalut on usein kiinnitetty pelkillä ruuveilla ja niiteillä, mikä usein heikentää kestävyyttä. Lisäksi laadukas huonekalu on tukeva eikä heilu tai nitise. Jos huonekalu on raskas ja tukevan tuntuinen, se on usein merkki laadukkaasta rakenteesta. Esimerkiksi sohvan tulee olla painava, sillä silloin se on merkki puurunkoisuudesta, joka kestää vuosien käyttöä.

- Huolellinen viimeistely, kuten puutuotteen kauniisti hiottu pinta, tasaisesti levitetty lakka, maalipinta ja käsityön jälki kertoo laadusta.

- Metalliesineissä hyvä merkki on ruostumaton teräs, pronssi tai messinki. Raskas ja tukeva metalli kestää aikaa sekä kulutusta. 

- Tekstiileissä luonnonmateriaalit, kuten puuvilla, pellava sekä villa kestävät pitkään ja patinoituvat kauniisti ajan saatossa. Lisäksi luonnonmateriaali on hengittävää, toisin kuin keinokuituinen tekstiili. Tiesitkö, että esimerkiksi keinokuituinen polyesteri on itseasiassa öljyä? 

- Klassinen ja minimalistinen muotoilu kestää aikaa paremmin kuin trendikkäät ratkaisut. Yksinkertaiset, toimivat ja selkeät linjat ovat usein pitkäikäisiä. Aikaa kestävässä esineessä ja huonekalussa on usein ajateltu käytettävyyttä sekä monikäyttöisyyttä, jotta se soveltuu vuosien varrella erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin. Lisäksi tuote kerää käyttöikää sekä sen myötä tunnearvoa vaikka trendit muuttuvatkin.

- Laadukkaat valmistajat käyttävät vastuullisia tuotantotapoja ja materiaaleja, mikä kertoo myös panostuksesta laatuun. Monilla huonekaluvalmistajilla on ympäristösertifikaatteja, mikä takaa materiaalin olevan kestävän kehityksen mukaisesti hankittua.

- Tunnettujen valmistajien tuotteet ovat usein laadukkaita ja taidokkaasti tehtyjä. He panostavat pitkäaikaisiin materiaaleihin ja rakenteisiin sekä tarjoavat usein takuita tuotteilleen.

Loppuun on kuitenkin vielä mainittava kierrätysmateriaaleista valmistetut tuotteet, jotka luovat uudenlaisen tunnusmerkin laadukkuudelle, kun tuotteelle annetaan vahva vastuullinen status. Aika näyttää miltä kierrätysmateriaaleista valmistettujen tuotteiden elinkaari tulee tulevaisuudessa näyttäytymään. Toivon pitkää elinkaarta.

Ensisijaisesti tuotteen tulisi kestää elämää. Parhaimmillaan se kestää elämän tuomaa kulutusta, käyttötarpeen tuomia muutoksia sekä vaihtelevia sisustusratkaisuja vuosien aikana.


Riikka Tamminen