Isojen pintojen valinnan vaikeus

26.10.2023

Monesti tilan viihtyvyyttä ja sisustusta suunnitellessa koetaan suurimmaksi haasteeksi isojen pintojen valinnan vaikeus. Isot pinnat, kuten verhot, matot sekä tapetit ottavat suuren roolin tilassa ja niillä on valtava vaikutus tilan tuntuun. Värin ja kuosin valinta vaikuttaa tunnelmaan ratkaisevasti. On täysin ymmärrettävää valinnan olevan haastavaa.

Usein päällimmäisiä ajatuksia ovat mitä tilalta ylipäätään halutaan. Valitaanko vaaleaa vai tummaa? Valitaanko väriksi vallitseva yleisväri vai uskalletaanko valita rohkeasti tehosteväriä? Kuinka paljon on riittävästi? Jääkö tila liian pliisuksi vai tuleeko överit? Miten lopulta kaikki ylipäätään sopii yhteen?

Isojen pintojen valinta on parhaimmillaan koko sisustuksen ydin - punainen lanka, josta saadaan johdateltua tilan kokonaisuus. Isoilla pinnoilla voidaan nivota tilan värit, elementit sekä kuosit yhteen. Hyvällä värikoordinoinnilla sekä tyylin ja kokonaisuuden ymmärtämisellä on valtavaikutus tilan lopputulokseen.

Monesti huomaan ihmisten kertovan, että lopullisen valinnan edessä herkästi päädytään valitsemaan se tuttu, turvallinen, yksivärinen harmaa tai beige. Se ei ole huono ratkaisu sekään, mutta helposti alkuperäinen visio tilan tarpeesta jää neutraalin värin jalkoihin. Mitä jos rohkenisit valitsemaan tänään jotain ihan muuta?

1. Aloita tilan suunnittelu miettimällä sisustuksesi yleistä tyyliä ja värimaailmaa. Pohdi, millaisen tunnelman haluat tilaan luoda. Tämä auttaa sinua valitsemaan isojen pintojen värit ja kuviot, jotka sopivat yhteen kokonaisuuden kanssa.

2. Valitse tilassa olevat elementit, joiden ympärille haluat kokonaisuuden rakentaa. Valitse elementtien, kuten seinien, kalusteiden, mahdollisten tekstiilien joukosta valtaväri(t) sekä tehostevärit, jotka haluat tilaan. Monivärisestä pinnasta nappaa mieleiset värit ja pysy niissä. Valtaväri(t) toistuu tilassa yleisesti ja tehostevärit tuovat tilaan haluttua tunnelmaa sekä mielenkiintoa. Kannataa valita 1-2 valtaväriä ja tehostevärejä 2-3. Näin tila pysyy selkeänä ja myöhemmin halutessa on helpompi lisätä värejä luoden tilaan enemmän syvyyttä.

3. Tämän jälkeen tarkastele valitsemiasi tilan elementtejä, värejä sekä haluamaasi tyyliä. Nämä ovat punainen lanka tilasi uuteen ilmeeseen ja tunnelmaan. Nämä valitut värit ja haluttu tyyli helpottavat pintojen valinnassa. Mitä vähäeleisempi on lähtötilanne, sitä helpompi on valita isoja pintoja ja kokonaisuuksia, joiden ympärille lopulta muu rakentuu.

Vinkki loppuun: hyödynnä etenkin tehostevärejä eriarvoisesti. Toisia värejä tai värin sävyjä enemmän ja toisia vain pilkahdellen, tuoden tilaan pehmeyttä sekä mielenkiintoa.

Lopulta tärkeintä on, että rakastat valintojasi. Älä pelkää olla luova ja kokeilla erilaisia ideoita. Sisustaminen on henkilökohtainen asia ja tilan tulisi tuntua juuri omalta.


Riikka Tamminen


Psst... Jos olet epävarma tai kaipaat lisää näkemystä, niin autan sinua mielelläni. Valitaan mielekkäät ja tilaan sopivat pinnat, jossa varmasti viihdyt.